GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK/BİY 102
Dersin Adı: TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 2 Dersin Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
1.1 Canlıların sınıflandırılmasını ayırt edebilmeli 1.2 Hücre bölünme şekillerini ve aşamalarını açıklayabilmeli
2.1 Hücrenin biyolojik moleküllerini kavrayabilmeli 2.2 Hücre zarında moleküllerin taşınmasını açıklayabilmeli
3.1 Hücrenin organellerini ayırt edebilmeli 3.2 Hücrenin organel özelliklerini açıklayabilmeli
4.1 Hücrede enerji metabolizmasını kavrayabilmeli 4.2 Hücre bölünmesini öğrenebilmeli
5.1 Kromozomun yapısı, protein sentezi ve mutasyon çeşitlerini tanımlayabilmeli
6.1 Nütrigenetik ve nütrigenomik konusunda bilgi sahibi olmalı

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Giriş: Biyoloji Bilimi, Moleküler Biyolojinin Doğuşu
2. Hafta  Biyolojik Moleküller, Enzimler
3. Hafta  Hücresel Organizasyon
4. Hafta  Hücre Zarında Taşınma ve Uyarı İletimi
5. Hafta  Hücresel Enerji ve Metabolizma
6. Hafta  Hücre Döngüsü ve Bölünme
7. Hafta  Büyüme ve Gelişme, Yaşlanma Biyolojisi
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Genetik Materyalin Yapısı, Çoğalması ve Protein Sentezi
10. Hafta  Mutasyon ve Tamir, Gen İfadesinin Kontrolü
11. Hafta  DNA Teknolojisi ve Uygulamaları
12. Hafta  Genom Organizasyonu, DNA Dizileri ve Kromozom
13. Hafta  Kalıtımın Temel Prensipleri
14. Hafta  Kalıtsal Metabolik Hastalıklar, Kanser Moleküler Biyolojisi
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
60
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
14
1
14
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
4
1
4
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
6
12
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
4
4
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
76
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanırX
2
Mesleki yaşamı boyunca örnek teşkil edecek şekilde birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini kavrar.X
3
Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanırX
4
Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder.X
5
Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanır.X
6
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki açıdan kendini yeniler.X
7
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.X
8
Mesleki bilgi ve becerilerini ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanır.X
9
Kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.X
10
Alanı ile ilgili uygun yöntemlerle deney, proje ve araştırma yapar.X
11
Mesleki uygulama alanındaki ilgili disiplinler ile birlikte çalışır.X
12
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Doç. Dr. A. Gülçin Sağdıçoğlu Celep)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (https://websitem.gazi.edu.tr/site/gulcincelep)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (gulcin.celep@gmail.com , gulcincelep@gazi.edu.tr)