GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ (SEÇ)/ISLE413
Dersin Adı: YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ (SEÇ)
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 7 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Yardımcı Doçent Ayşe YILDIZ
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  websitem.gazi.edı.tr/site/ayseyildiz
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  ayseyildiz@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Bilgi sisltemlerinin işletmeler üzerindeki etkilerini açıklar
IT alt yapısını ve bileşenlerini tanımlar
Bilgi sistemlerinin güvenliğini tehdit eden unsurları ve önelmleri açıklar
Kurumsal uygulamaları öğretir
E-ticaret, dijital pazar ve dijital ürünleri tanımlar
Bilgi sistemleri karar verme sürecini ve farklı kara türlerini tanımlar



 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders yalnızca yüz yüze işlenmektedir
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu ya da eşkoşulu yoktur
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu ders ile ilgili önerilen başka dersler bulunmamaktadır
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Günümüz işletmelerinde bilgi sistemleri
2. Hafta  Küresel e-iş ve e-işbirliği
3. Hafta  Bilgi sistemleri, örgütler ve strateji
4. Hafta  Bilgi sistemlerine ilişkin etik ve sosyal konular
5. Hafta  Bilgi teknolojileri alt yapısı ve gelişmekte olan teknolojiler
6. Hafta  Veritabanı yönetim sistemleri
7. Hafta  Telekomünikasyon, internet ve kablosuz teknoloji
8. Hafta  Vize Sınavları
9. Hafta  Bilgi sistemlerinin güvenliği
10. Hafta  E-ticaret, dijital pazarlar ve dijital ürünler
11. Hafta  Bilgiyi yönetmek
12. Hafta  Karar vermeyi güçlendirme
13. Hafta  Sunumlar
14. Hafta  Sunumlar
15. Hafta  Sunumlar
16. Hafta  Finaller
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Management information system, K. C. Laudon; J.P. Laudon
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, soruiyanıt, gösterme, uygulama-alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
5
3
15
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
5
3
15
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
4
3
12
 Sunu hazırlama
3
3
9
 Sunum
3
3
9
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
4
3
12
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
3
3
9
 Diğer
2
2
4
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
127
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.08
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme.X
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme,X
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama.X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme.X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme.X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme.X
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme.X
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilme.X
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme.X
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme,X
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme, böylelikle sorun çözebilme becerisine sahip olma.X
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olmaX
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X