GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
MALİYET MUHASEBESİ II (SEÇ)/ISLE318
Dersin Adı: MALİYET MUHASEBESİ II (SEÇ)
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 6 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Figen ZAİF
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/figena
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  figena@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Giderlerin ürün maliyetlerine yüklenmesinde kullanılan yöntemleri öğrenir.
Gider yüklemede karşılaşılan sorunların nasıl çözüleceğini öğrenir.







 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Yüz yüze eğitim
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Daha önce Maliyet Muhasebesi 1 dersinin alınmış olması tercih edilir.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu ders için önerilen başka ders yoktur.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Maliyetlendirme yöntemlerine genel bakış
2. Hafta  Tam maliyet, normal maliyet ve değişken maliyet yöntemleri
3. Hafta  Sipariş maliyeti yönteminin temel esasları
4. Hafta  Direkt üretim giderlerinin siparişlere yüklenmesi; sipariş maliyet kartı, hammadde ve malzeme istek fişi, işçi çalışma kartı ve diğer yardımcı belgele
5. Hafta  Genel üretim giderlerinin siparişlere yüklenmesi; fiili ve götürü yükleme oranları
6. Hafta  Faaliyet bazında maliyetlendirme
7. Hafta  Evre maliyeti yönteminin temel esasları
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Dönem başında yarı mamul olması, üretimin birden fazla bölümde (aşamada) yapılması, vb. durumlarda evre maliyeti
10. Hafta  Birden fazla mamul üretiminde evre maliyeti
11. Hafta  Özürlü mamul, bozuk mamul, fire ve artıklarda maliyet hesabı
12. Hafta  Birleşik mamullerde maliyet hesabı
13. Hafta  Yan mamullerde maliyet
14. Hafta  Standart maliyet yönteminin temel esasları
15. Hafta  Standart maliyette maliyet kayıt düzeni
16. Hafta  Standart maliyette dönem sonu işlemleri
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Charles T. Horngren, Srikant Datar, George Foster: "Cost Accounting: A Managerial Emphasis" 11. Baskı H. Kamil Büyükmirza "Maliyet ve Yönetim Muhasebesi" 17. baskı
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
10
3
30
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
10
3
30
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
4
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
2
4
8
 Diğer
2
4
8
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
126
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme.X
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme,X
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama.X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme.X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme.X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme.X
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme.X
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilme.X
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme.X
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme,X
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme, böylelikle sorun çözebilme becerisine sahip olma.X
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olmaX
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X