GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ/ISLE405
Dersin Adı: FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 6 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Figen ZAİF, Prof. Dr. Aydın KARAPINAR, Yrd. Doç. Dr. Adem ALTAY
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/figena,http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/aydink, http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/altay
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  figena@gazi.edu.tr, figenzaif@gmail.com, aydinkarapinar@gmail.com, altay@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Finansal Tabloların hazırlanması sunulması ve yorumlanması öğrenilir.
İşletmenin finansal durumunun analizinde kullanılan teknikleri öğrenir ve bulunan sonuçları yorumlayabilir.
İşletmenin karlılık durumunun analizinde kullanılan teknikleri öğrenir ve bulunan sonuçları yorumlayabilir.
İşletme sermayesini ve etkileyen unsurları analiz edip yorumlayabilir.
Nakit Akım Tablosunun hazırlanması, sunulması ve yorumlanması öğrenilir.




 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Yüz yüze eğitim
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Başarılmış olması tercih edilen ön dersler; Finansal Muhasebe I, II ve Dönem Sonu Muhasebe Uygulamaları, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Finansal Muhasebe I, Finansal Muhasebe II, Dönem sonu Muhasebe Uygulamaları
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Finansal Tablolar Analizine Giriş
2. Hafta  Finansal Bilgilerin Kavramsal Çerçevesi ve Niteliksel Özellikleri ve Finansal Tabloların Hazırlanmasındaki Varsayımlar
3. Hafta  Finansal Tabloların Sunuluşun Esasları
4. Hafta  Finansal Tabloları Analizine Giriş: Amaçları, Türleri ve Teknikler
5. Hafta  Bilançonun Tanıtılması
6. Hafta  Gelir Tablosunun Tanıtılması
7. Hafta   Analiz Teknikleri: Dikey Analiz Tekniği
8. Hafta  Vize Sınavı
9. Hafta  Analiz Teknikleri: Yatay Analiz Tekniği
10. Hafta  Analiz Teknikleri: Trend Analizi Tekniği, Enflasyonun Finansal Tablolar Üzerine Etkilerinin Analizi
11. Hafta  Analiz Teknikleri: Oran Analizi
12. Hafta  Analiz Teknikleri: Oran Analizi
13. Hafta  Örnek İşletme Üzerinde Finansal Tablo Analizi Uygulaması
14. Hafta  Nakit Akış Tablosu
15. Hafta  Nakit Akış Tablosu Örnek Uygulama
16. Hafta  Final Sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Figen Zaif, Aydın Karapınar; Finansal Analiz, 4. Baskı K. R. Subramanyam; Financial Statement Analysis
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
1
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
5
3
15
 Okuma Faaliyetleri
14
1
14
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
1
14
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
5
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
2
5
10
 Diğer
14
1
14
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
119
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.76
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme.X
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme,X
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama.X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme.X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme.X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme.X
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme.X
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilme.X
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme.X
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme,X
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme, böylelikle sorun çözebilme becerisine sahip olma.X
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olmaX
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X