GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
MALİYET MUHASEBESİ I/ISLE303
Dersin Adı: MALİYET MUHASEBESİ I
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 8
Dersin Yarıyılı: 5 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Figen ZAİF, Prof. Dr. Yıldız AYANOĞLU, Doç. Dr. Serap Sebahat YANIK
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/figena, http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/yildiz.ayanoglu, http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/seraps
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  figena@gazi.edu.tr, yildizayanoglu@gazi.edu.tr, seraps@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Maliyet muhasebesinin temel kavramlarını bilir ve maliyet, gider, harcama ve zarar kavramlarını öğrenir.
Maliyeti oluşturan unsurları tanır ve maliyet muhasebesi amaçları çerçevesinde analiz edip karar almada kullanabilir.
Maliyet muhasebesi kayıt sistemini öğrenir.
Maliyet merkezlerine maliyetlerin dağıtımını yaparak (Gider Dağıtımı), maliyet kontrolü ve planlanmasını yapabilir.
Toplam ve birim maliyetin doğru hesaplanması için gerekli olan maliyetlendirme yöntemlerini öğrenir.




 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Yüz yüze eğitim
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Başarılmış olması tercih edilen ön dersler; Finansal Muhasebe I, II ve Dönem Sonu Muhasebe Uygulamaları
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Maliyet Muhasebesi II
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Maliyet Muhasebesinin Tanımı ve Amaçları
2. Hafta  Muhasebe Disiplinine Genel Bakış, Temel Maliyet Kavramları ve Finansal Tablolarda Raporlanması
3. Hafta  Maliyet Sınıflaması (Gider Sınıflaması)
4. Hafta  Maliyet Muhasebesi Kayıt Sistemi
5. Hafta  Maliyet Muhasebesi Kayıt Sistemi Örnek Uygulama
6. Hafta  İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri, Stok Değerleme Yöntemleri, Kayıt Sistemi
7. Hafta  İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri Hesaplama ve Kayıt Sistemi Örnek Uygulama
8. Hafta  Vize Sınavı
9. Hafta  İşçilik Maliyetleri
10. Hafta  Genel Üretim Giderleri
11. Hafta  Gider Dağıtımı- I. Dağıtım
12. Hafta  Gider Dağıtımı- II. Dağıtım
13. Hafta  Kapsamına Göre Maliyetlendirme Yöntemleri
14. Hafta  Üretim Şekline Göre Maliyetlendirme Yöntemleri- İş Emri ve Evre Maliyet Yöntemleri
15. Hafta  Maliyetlendirme Yöntemleri Örnek Uygulama
16. Hafta  Final Sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Prof. Dr. Kamil Büyükmirza, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, 21. Baskı
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
1
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
2
3
6
 Okuma Faaliyetleri
14
3
42
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
14
3
42
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
5
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
2
5
10
 Diğer
14
4
56
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
208
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
8.32
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
8
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme.X
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme,X
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama.X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme.X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme.X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme.X
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme.X
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilme.X
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme.X
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme,X
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme, böylelikle sorun çözebilme becerisine sahip olma.X
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olmaX
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X