GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
MANAGERIAL ACCOUNTING/BUAD308
Dersin Adı: MANAGERIAL ACCOUNTING
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 7 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  İngilizce
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Prof. Dr. Figen Zaif
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/figena
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  figena@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Yönetim muhasebesinin nitelik kapsam ve felsefesinin özellikle finansal muhasebeden farklılıklarını öğrenir.
Maliyet analizleri için gerekli alt yapı bilgilerini öğrenir.
Maliyet‐hacim ilişkileri ve maliyet‐hacim‐kâr analizleri konusunda uygulama destekli bilgiler edinir.
Maliyet‐hacim‐kâr analizlerini karar almada kullanabilir (Örneğin, makine yenileme kararlarının alınması ve mamul karmalarının oluşturulma





 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Yüz yüze eğitim
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Önceki sınıflarda verilen Maliyet Muhasebesi I dersinden başarılı olmak.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Yönetim Muhasebesi II dersi önerilir.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Yönetim muhasebesinin niteliği ve kapsamı
2. Hafta  Yönetim muhasebesinin muhasebedeki ve işletme yönetimindeki yeri
3. Hafta  Maliyet kavramı, muhasebe maliyeti ve fırsat maliyeti
4. Hafta  Yatırım giderleri, işletme giderleri ve bunların finansal tablolarda gösterilmesi.
5. Hafta  Maliyet‐hacim ilişkileri: Değişken, sabit, yarı değişken ve yarı sabit giderler. İşletmecilikte maliyet fonksiyonları: Toplam ve birim maliyetle
6. Hafta  Maliyet-hacim ilişkilerinin saptanması: Muhasebe ve Mühendislik Yöntemleri
7. Hafta  Maliyet-hacim ilişkilerinin saptanması: Matematik ve İstatistik Teknikler, Grafik Yöntemi
8. Hafta  Vize
9. Hafta  Maliyet-hacim ilişkilerinin saptanması: Matematik ve İstatistik Teknikler; En Yüksek En Düşük hacimler Tekniği, Çifte Ortalama Tekniği ve En Küçük Kar
10. Hafta  Maliyet‐hacim‐kâr (M‐H‐K) analizlerine giriş: Kar fonksiyonu, Katkı payı (KP),katkı oranı (KO), başabaş ve nakit başabaş nok
11. Hafta  M‐H‐K analizleriyle kâr tahmini, güvenlik payı ve güvenlik oranı, kâr marjı, faaliyet kaldıracı.
12. Hafta  Grafiksel M‐H‐K analizleri: Başabaş grafiği ve hacim‐kâr grafiği
13. Hafta  Kâr fonksiyonunda parametre değişmelerinin etkileri: KP ve KO değişmeleri, sabit maliyet değişmeleri.
14. Hafta  M‐H‐K analizlerinin yönetim kararlarında uygulanmasına örnekler: Fiyat koyma, makine yenileme, kapasite artırma.
15. Hafta  Birden fazla mamul üretiminde M‐H‐K analizleri: İşletme genelinde analizler, mamul bazında analizler
16. Hafta  En uygun mamul karmasının M‐H‐K analizleriyle belirlenmesi
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Charles T. Horngren, Srikant M. Datar, George Foster: "Cost Accounting: A Managerial Emphasis", 15. baskı. H. Kamil Büyükmirza, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi 21. Baskı
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
1
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
5
3
15
 Okuma Faaliyetleri
5
3
15
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
5
3
15
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
3
6
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
0
 Diğer
14
3
42
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
135
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.4
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme.X
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme,X
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama.X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme.X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme.X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme.X
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme.X
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilme.X
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme.X
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme,X
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme, böylelikle sorun çözebilme becerisine sahip olma.X
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olma.X
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X