GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
ECZACILIK UYGULAMALARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ/ECZ 5819
Dersin Adı: ECZACILIK UYGULAMALARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 4
Dersin Yarıyılı: 9 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Öğrenci konuyla ilgili terminolojiyi bilir.
Eczacılık uygulamalarına yönelik iş sağlığı hizmetlerini tıbbi, teknik ve mevzuat boyutları ile tanımlar
Eczacılık uygulamalarına yönelik olası kimyasal, fiziksel, biyolojik etkenleri tanır
Eczacılık uygulamalarının olduğu iş ortamındaki etkenlerle güvenli çalışma kurallarını ve riskleri öğrenir.
Eczacılık uygulamalarının bulunduğu iş yerinde karşılaşılacak acil durum önlemlerini kavrar
İş hijyenin önemini kavrar
İş sağlığına yönelik etik yaklaşımları açıklar
İş sağlığı ve güvenliği konusunda eczacının rolünü tartışır
Eczacılık uygulamalarında sağlığı olumsuz etkileyecek psikososyal risk etmenlerine yönelik bilgi sahibi olur
Eczacılık uygulamalarınıın bulunduğu iş yerinde tüm atık kontrolleri hakkında bilgi sahibi olur

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  yüz yüze
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  İş sağlığı ve Güvenliği tanım, kapsam, mevzuatı ve etik
2. Hafta  Eczacıların görev yaptığı iş yerlerinde karşılaşılan tehlikeler ve işyeri tehlike sınıfları
3. Hafta  Eczacıların görev yaptığı iş yerlerinde karşılaşılan fiziksel etkenler
4. Hafta  Eczacıların görev yaptığı iş yerlerinde karşılaşılan kimyasal etkenler
5. Hafta  Eczacıların görev yaptığı iş yerlerinde karşılaşılan biyolojik etkenler
6. Hafta  Eczacıların görev yaptığı hastane eczaneleri, serbest eczaneler, ilaç fabrikaları gibi iş yerinde karşılaşılan etkenler nedeniyle oluşan sağlık riskleri
7. Hafta  İş sağlığı ve risk değerlendirmesi, ara sınav
8. Hafta  Eczacıların çalıştığı iş alanlarında kimyasal maruziyetlere yönelik yasal limitler ve yasal düzenlemeler
9. Hafta  İş hijyeni ve öğrenci sunumu
10. Hafta  Meslek hastalıkları, bireysel korunma önlemleri
11. Hafta  Eczacıların görev yaptığı iş yerlerinde iş kazası, ilk yardım ve işle ilgili hastalık durumunda kayıt ve bildirim
12. Hafta  Eczacıların görev yaptığı iş yerlerinde iş yeri fiziksel yapısına ilişkin çalışma koşulları ve ergonomik etkenler
13. Hafta  Eczacıların görev yaptığı iş yerlerinde karşılaşılan etkenlerin depolanması taşınması, tanınması ile ilgili uluslararası kurallar
14. Hafta  Eczacıların görev yaptığı iş yerlerinde atık yönetimi, öğrenci sunumu
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
50
 Ödev
1
50
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
9
2
18
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
4
2
8
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
2
5
10
 Sunum
2
1
2
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
10
10
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
100
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
4
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Eczacılık lisans programını tamamlayarak elde ettiği bilgi ve becerileri, eczacılık mesleğinin tüm alanlarında ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat, mesleki temel değerler ve etik kurallar çerçevesinde uygulayabilir.X
2
Temel fen, tıp ve sağlık bilimlerinin kavram ve uygulamalarını, eczacılık mesleği ile ilgili uygulamalar ile birleştirerek eczacılık alanında kullanabilir.X
3
Biyolojik sistemlerin anatomisi, immunolojisi, fizyolojisi, fizyopatolojisi ve biyokimyası hakkında bilgi sahibidir. İnsan sağlığını etkileyen hastalıklar ve tedavileri hakkındaki temel kavramları bilir.X
4
Bilimsel kaynakları, farmakopeleri ve valide edilmiş yöntemleri kullanarak; bitkisel ilaç, drog, çevresel ve biyolojik materyal, gıda, gıda katkı maddeleri ve bulaşanları, ilaç, ilaç etkin ve yardımcı maddeleri ve tıbbi ürünler ile ilgili; fiziksel, kimyasal, toksikolojik, biyolojik, mikroskobik, mikrobiyolojik, moleküler ve elemental analizleri yapabilecek, değerlendirebilecek yeterli bilgiye sahiptir.X
5
Doğal kaynaklı veya sentetik etkin madde içeren farmasötik ürünlerin, biyoteknolojik, nanoteknolojik, kozmetik, dermokozmetik, radyofarmasötik ürünlerin ön formülasyon, formülasyon, laboratuvar, pilot ve endüstriyel ölçekte üretim, kalite güvencesi, stabilite, saklama, biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik, ruhsatlandırılma ve patent çalışmaları hakkında bilgi ve uygulama becerisi vardır.
6
İlaç hedeflerinin tanınması, ilaç etkin maddelerinin kimyasal yapısı, sentez ve analizleri, etkileri, yapı-etki ilişkileri, tasarımı, geliştirilmeleri, terapötik doz tayini ile, toksikolojik, farmakokinetik, farmakodinamik özellikleri ve yan etkileri konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.
7
Majistral ilaçların hazırlanması, orijinal veya jenerik tüm müstahzar ve tıbbi ürünlerin kullanımları ve mevzuatı ile ilgili yeterli bilgiye sahiptir.
8
İlaçların biyokimyasal parametreler üzerine etkileri, ilaç-ilaç, besin-ilaç, hastalık-ilaç etkileşimleri, istenmeyen ilaç reaksiyonlarının izlenmesi, önlenmesi ve farmakovijilans konularında bilgi sahibidir.X
9
Farmasötikler, fitofarmasötikler, biyofarmasötik, farmasötik bakım, farmakoterapi, kozmetoloji ve klinik eczacılık konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.X
10
Akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hastaya reçetesindeki ilaçların sunumu, tarif edilmesi, klinik laboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda desteği, nutrasötikler gibi ürünler, sağlık ve hastalıklarla ilgili pratik faydalı bilgi verilmesi konularında yeterlilik sahibidir.X
11
Tıbbi ve zehirli bitkileri morfolojik ve mikroskobik olarak tanır. Tıbbi bitkilerde bulunan sekonder madde grupları hakkında ayrıntılı bilgiye sahiptir.
12
İlaç ve diğer kimyasal maddelerin, biyolojik ve fiziksel etkenlerin, biyolojik sistemler ve çevre üzerindeki etkilerini ve toksikolojik risk değerlendirme sürecini bilir. Toksik etkilerden korunma ve tedavi yaklaşımları konusunda bilgi sahibidir.X
13
Toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, ilaç, tıbbi cihaz, geri ödeme, eczane yönetimi konularında bilgi sahibidir.X
14
Eczacılık alanındaki ulusal/uluslararası tarihi ve güncel gelişmeleri teknolojik araçlar, veri tabanları ve bilgi kaynaklarını kullanarak takip edebilir, bilimsel ve kanıta dayalı verileri değerlendirebilir, yaşam boyu öğrenmeyi benimser.X
15
Sağlık alanı ile ilgili konularda diğer meslek grupları ve yasal sağlık otoriteleri, ilaç endüstrisi, meslek örgütleri vb kurumlar ile etkin iletişim kurabilir, alanla ilgili sorunlara öneri ve çözüm getirebilir.X
16
Eczacılık mesleğinin icrasında hastalar ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof. Dr. Gonca ÇAKMAK , Prof Dr. İsmet ÇOK)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (-)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (gcakmak@gazi.edu tr , icok@gazi.edu tr)