GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
DOĞAL KAYNAKLI İLAÇ YARDIMCI MADDELERİ/ECZ 4378
Dersin Adı: DOĞAL KAYNAKLI İLAÇ YARDIMCI MADDELERİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 8 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Farmasötik preparatların hazırlanmasında kullanılan doğal ilaç yardımcı maddeleri hakkında bilgi sahibi olmak
Bu maddelerin doğal kaynaklardan elde edilişleri, genel özellikleri ve kullanım amaçları hakkında bilgi sahibi olmak

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Doğal kaynaklı ilaç yardımcı maddeleri-genel özellikler, sınıflandırılması 7. Hafta: Doğal ilaç yardımcı maddeleri-müsilajlar (Aljinik asit ve türevleri), Ara sınav
2. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-şekerler ve doğrudan basılabilir şekerler(glukoz, fruktoz, sukroz, laktoz vb.)
3. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-şeker türevleri(ksilitol, sorbitol esterleri, mannitol, maltitol)
4. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-şekerlerin fermentasyon ürünleri
5. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-nişastalar ve nişasta türevleri (pirinç, buğday, mısır, patates), selüloz ve selüloz türevleri
6. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-zamklar (Acacia zamkı, Tragacantha, Ksantan zamkı, Guar zamkı)
7. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-müsilajlar (Aljinik asit ve türevleri), Ara sınav
8. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-müsilajlar (Agar, Karragen, Pektin)
9. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-farmasötik sabit yağlar (Kakao yağı,zeytinyağı, susam yağı, yer fıstığı yağı, hint yağı, cremophor ve trv., vd.)
10. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-yağ asitleri ve yağ asiti tuzları
11. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-mumlar ve fosfolipitler
12. Hafta  Doğal ilaç yardımcı maddeleri-aminoasit türevi bileşikler ve reçineler (shellak) ve Ödevlerin sunumu
13. Hafta  Farmasötik renk maddeleri (karamel, karotenoitler, annatto, kapsantin, kurkumin, likopen vb.) ve Ödevlerin sunumu
14. Hafta  Tat ve koku verici maddeler (uçucu yağlar-nane, çam, anason tohumu, tarçın, kimyon ve karanfil yağı vb.) ve Ödevlerin sunumu
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
80
 Ödev
1
20
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
4
2
8
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
3
2
6
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
1
6
6
 Sunum
1
1
1
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
6
6
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
10
10
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
79
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3.16
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Eczacılık lisans programını tamamlayarak elde ettiği bilgi ve becerileri, eczacılık mesleğinin tüm alanlarında ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat, mesleki temel değerler ve etik kurallar çerçevesinde uygulayabilir.X
2
Temel fen, tıp ve sağlık bilimlerinin kavram ve uygulamalarını, eczacılık mesleği ile ilgili uygulamalar ile birleştirerek eczacılık alanında kullanabilir.X
3
Biyolojik sistemlerin anatomisi, immunolojisi, fizyolojisi, fizyopatolojisi ve biyokimyası hakkında bilgi sahibidir. İnsan sağlığını etkileyen hastalıklar ve tedavileri hakkındaki temel kavramları bilir.X
4
Bilimsel kaynakları, farmakopeleri ve valide edilmiş yöntemleri kullanarak; bitkisel ilaç, drog, çevresel ve biyolojik materyal, gıda, gıda katkı maddeleri ve bulaşanları, ilaç, ilaç etkin ve yardımcı maddeleri ve tıbbi ürünler ile ilgili; fiziksel, kimyasal, toksikolojik, biyolojik, mikroskobik, mikrobiyolojik, moleküler ve elemental analizleri yapabilecek, değerlendirebilecek yeterli bilgiye sahiptir.X
5
Doğal kaynaklı veya sentetik etkin madde içeren farmasötik ürünlerin, biyoteknolojik, nanoteknolojik, kozmetik, dermokozmetik, radyofarmasötik ürünlerin ön formülasyon, formülasyon, laboratuvar, pilot ve endüstriyel ölçekte üretim, kalite güvencesi, stabilite, saklama, biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik, ruhsatlandırılma ve patent çalışmaları hakkında bilgi ve uygulama becerisi vardır.X
6
İlaç hedeflerinin tanınması, ilaç etkin maddelerinin kimyasal yapısı, sentez ve analizleri, etkileri, yapı-etki ilişkileri, tasarımı, geliştirilmeleri, terapötik doz tayini ile, toksikolojik, farmakokinetik, farmakodinamik özellikleri ve yan etkileri konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.X
7
Majistral ilaçların hazırlanması, orijinal veya jenerik tüm müstahzar ve tıbbi ürünlerin kullanımları ve mevzuatı ile ilgili yeterli bilgiye sahiptir.X
8
İlaçların biyokimyasal parametreler üzerine etkileri, ilaç-ilaç, besin-ilaç, hastalık-ilaç etkileşimleri, istenmeyen ilaç reaksiyonlarının izlenmesi, önlenmesi ve farmakovijilans konularında bilgi sahibidir.X
9
Farmasötikler, fitofarmasötikler, biyofarmasötik, farmasötik bakım, farmakoterapi, kozmetoloji ve klinik eczacılık konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.X
10
Akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hastaya reçetesindeki ilaçların sunumu, tarif edilmesi, klinik laboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda desteği, nutrasötikler gibi ürünler, sağlık ve hastalıklarla ilgili pratik faydalı bilgi verilmesi konularında yeterlilik sahibidir.X
11
Tıbbi ve zehirli bitkileri morfolojik ve mikroskobik olarak tanır. Tıbbi bitkilerde bulunan sekonder madde grupları hakkında ayrıntılı bilgiye sahiptir.X
12
İlaç ve diğer kimyasal maddelerin, biyolojik ve fiziksel etkenlerin, biyolojik sistemler ve çevre üzerindeki etkilerini ve toksikolojik risk değerlendirme sürecini bilir. Toksik etkilerden korunma ve tedavi yaklaşımları konusunda bilgi sahibidir.X
13
Toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, ilaç, tıbbi cihaz, geri ödeme, eczane yönetimi konularında bilgi sahibidir.X
14
Eczacılık alanındaki ulusal/uluslararası tarihi ve güncel gelişmeleri teknolojik araçlar, veri tabanları ve bilgi kaynaklarını kullanarak takip edebilir, bilimsel ve kanıta dayalı verileri değerlendirebilir, yaşam boyu öğrenmeyi benimser.X
15
Sağlık alanı ile ilgili konularda diğer meslek grupları ve yasal sağlık otoriteleri, ilaç endüstrisi, meslek örgütleri vb kurumlar ile etkin iletişim kurabilir, alanla ilgili sorunlara öneri ve çözüm getirebilir.X
16
Eczacılık mesleğinin icrasında hastalar ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   (--------)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (---------)