GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
VETERİNERLİKTE KULLANILAN İLAÇLARIN TASARIMI VE FORMÜLASYON GELİŞTİRİLMESİ/ECZ 4347
Dersin Adı: VETERİNERLİKTE KULLANILAN İLAÇLARIN TASARIMI VE FORMÜLASYON GELİŞTİRİLMESİ
Dersin Kredisi: 2 Ders AKTS : 3
Dersin Yarıyılı: 7 Dersin Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERS KATALOG TANIMI (İÇERİĞİ)
 -- TEMEL DERS KİTABI
 -- YARDIMCI DERS KİTAPLARI
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- DERSİN AMACI ve HEDEFİ
 -- DERSİN ÖĞRENİM ÇIKTILARI
Besi ve ev hayvanlarının türlerine göre ilaç şekli seçiminin önemi hakkında bilgi edinir
Veteriner ilaçların formülasyonları ve üretimleri hakkında bilgi edinir
Veteriner ilaçların üretiminde ve denetlenmesinde eczacıların rolü hakkında bilgi sahibi olur

 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir
 --DERSİN HAFTALIK DAĞILIMI
1. Hafta  Beşeri ve veteriner hekimlikte kullanılan ilaçlar ve ilaç şekilleri, bunların farkları. Veteriner hekimlikte kullanılan ilaçların üretiminde gözönüne alınması gereken faktörler
2. Hafta  Hayvanlarda anatomi, fizyoloji ve endokrin sistem
3. Hafta  Sindirim, Solunum ve Kalp - Damar sisteminin hayvan türlerine göre farklılıkları ve bu sistemler üzerinde kullanılan ilaçlarda dikkat edilmesi gereken hususlar
4. Hafta  Endokrin sisteminin hayvan türleri arasındaki farklılıkları, hormon kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar ve gebelikte ilaç kullanımı
5. Hafta  Üriner sistem ve hayvan türlerine göre kullanılan ilaçların üriner sistem üzerine olası etkileri –Veteriner hekimlikte antibiyotiklerin ve kemoterapötiklerin kullanımında dikkat edilecek hususlar
6. Hafta  Hayvanlarda sinir sistemi, Veteriner hekimlerde aneztezi ve reanimasyon amacıyla kullanılan ilaçların hayvan türlerine göre farklılıkları,
7. Hafta  Hayvan türlerine göre kullanılan antiparaziter ilaçlar
8. Hafta  İlaç şeklinden salım, ilacın emilme, dağılma ve atılma hızlarının türlere göre farklılıkları, farmakokinetik açıdan diğer farklılıklar
9. Hafta  Veteriner hekimlikte kullanılan ilaç şekilleri ve formülasyonları, oral yoldan verilen ilaç ve ilaç şekilleri
10. Hafta  Kapsüller, tabletler ve boller
11. Hafta  Steril ilaç şekilleri, türlere göre özellikleri, meme içi (intramammary) verilme yolu, parenteral ilaç şekilleri, üretim yerleri, üretim koşulları, model formülasyonlar
12. Hafta  Vücut boşluğuna uygulanan preperatlar: Rektal, vajinal, otik, nazal, oftalmik yoldan verilen ilaçlar, topik verilen ilaçlar
13. Hafta  Denetimli salım sistemleri ve bunların türlere göre özellikleri, sürekli etkili özel salım sistemleri, pestisit salan sistemler, pellet, implantasyon sistemleri, bol implant sistemleri
14. Hafta  Model formülasyonlar, bol ve pat formülasyonları, çözelti halinde verilmek üzere hazırlanmış toz haldeki formülasyonlar, içme suyuna veya yeme karıştırılacak ilaç formülasyonları, özel dozlama ekipmanları ve bunlarla ilaç uygulamaları, bollerin, tozların, patların uygulanmaları
15. Hafta  
16. Hafta  
 -- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
 -- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
15
 Ödev
1
15
 Uygulama
0
0
 Projeler
1
20
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Dönemiçi Çalışmaların Yıliçi Başarıya Oranı (%)  
50
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
50
 -- DERSİN İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
0
0
 Okuma Faaliyetleri
4
2
8
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
3
2
6
 Materyal tasarlama, uygulama
0
0
0
 Rapor hazırlama
3
1
3
 Sunu hazırlama
3
1
3
 Sunum
2
2
4
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
4
4
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
5
5
 Diğer
0
0
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
75
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
3
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
3
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Eczacılık lisans programını tamamlayarak elde ettiği bilgi ve becerileri, eczacılık mesleğinin tüm alanlarında ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat, mesleki temel değerler ve etik kurallar çerçevesinde uygulayabilir.X
2
Temel fen, tıp ve sağlık bilimlerinin kavram ve uygulamalarını, eczacılık mesleği ile ilgili uygulamalar ile birleştirerek eczacılık alanında kullanabilir.X
3
Biyolojik sistemlerin anatomisi, immunolojisi, fizyolojisi, fizyopatolojisi ve biyokimyası hakkında bilgi sahibidir. İnsan sağlığını etkileyen hastalıklar ve tedavileri hakkındaki temel kavramları bilir.
4
Bilimsel kaynakları, farmakopeleri ve valide edilmiş yöntemleri kullanarak; bitkisel ilaç, drog, çevresel ve biyolojik materyal, gıda, gıda katkı maddeleri ve bulaşanları, ilaç, ilaç etkin ve yardımcı maddeleri ve tıbbi ürünler ile ilgili; fiziksel, kimyasal, toksikolojik, biyolojik, mikroskobik, mikrobiyolojik, moleküler ve elemental analizleri yapabilecek, değerlendirebilecek yeterli bilgiye sahiptir.X
5
Doğal kaynaklı veya sentetik etkin madde içeren farmasötik ürünlerin, biyoteknolojik, nanoteknolojik, kozmetik, dermokozmetik, radyofarmasötik ürünlerin ön formülasyon, formülasyon, laboratuvar, pilot ve endüstriyel ölçekte üretim, kalite güvencesi, stabilite, saklama, biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik, ruhsatlandırılma ve patent çalışmaları hakkında bilgi ve uygulama becerisi vardır.X
6
İlaç hedeflerinin tanınması, ilaç etkin maddelerinin kimyasal yapısı, sentez ve analizleri, etkileri, yapı-etki ilişkileri, tasarımı, geliştirilmeleri, terapötik doz tayini ile, toksikolojik, farmakokinetik, farmakodinamik özellikleri ve yan etkileri konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.X
7
Majistral ilaçların hazırlanması, orijinal veya jenerik tüm müstahzar ve tıbbi ürünlerin kullanımları ve mevzuatı ile ilgili yeterli bilgiye sahiptir.X
8
İlaçların biyokimyasal parametreler üzerine etkileri, ilaç-ilaç, besin-ilaç, hastalık-ilaç etkileşimleri, istenmeyen ilaç reaksiyonlarının izlenmesi, önlenmesi ve farmakovijilans konularında bilgi sahibidir.
9
Farmasötikler, fitofarmasötikler, biyofarmasötik, farmasötik bakım, farmakoterapi, kozmetoloji ve klinik eczacılık konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.X
10
Akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hastaya reçetesindeki ilaçların sunumu, tarif edilmesi, klinik laboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda desteği, nutrasötikler gibi ürünler, sağlık ve hastalıklarla ilgili pratik faydalı bilgi verilmesi konularında yeterlilik sahibidir.X
11
Tıbbi ve zehirli bitkileri morfolojik ve mikroskobik olarak tanır. Tıbbi bitkilerde bulunan sekonder madde grupları hakkında ayrıntılı bilgiye sahiptir.
12
İlaç ve diğer kimyasal maddelerin, biyolojik ve fiziksel etkenlerin, biyolojik sistemler ve çevre üzerindeki etkilerini ve toksikolojik risk değerlendirme sürecini bilir. Toksik etkilerden korunma ve tedavi yaklaşımları konusunda bilgi sahibidir.X
13
Toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, ilaç, tıbbi cihaz, geri ödeme, eczane yönetimi konularında bilgi sahibidir.
14
Eczacılık alanındaki ulusal/uluslararası tarihi ve güncel gelişmeleri teknolojik araçlar, veri tabanları ve bilgi kaynaklarını kullanarak takip edebilir, bilimsel ve kanıta dayalı verileri değerlendirebilir, yaşam boyu öğrenmeyi benimser.X
15
Sağlık alanı ile ilgili konularda diğer meslek grupları ve yasal sağlık otoriteleri, ilaç endüstrisi, meslek örgütleri vb kurumlar ile etkin iletişim kurabilir, alanla ilgili sorunlara öneri ve çözüm getirebilir.X
16
Eczacılık mesleğinin icrasında hastalar ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.X
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
   (Prof.Dr. Sevgi Takka , Prof.Dr.Füsun Acartürk , Doç.Dr. Ayşe Demirel)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
   ( http://websitem.gazi.edu.tr/site/acarturk , http://websitem.gazi.edu.tr/site/takka)
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
   (takka@gazi.edu.tr , acarturk@gazi.edu.tr , aysedemirel@gazi.edu.tr)