GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
MİKROBİYOLOJİ/AĞIZ MİKROBİYOLOJİSİ/MKB 200
Dersin Adı: MİKROBİYOLOJİ/AĞIZ MİKROBİYOLOJİSİ
Dersin Kredisi: 5 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 3 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Yrd.Doç.Dr.Gülçin Akca
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  www.gazi.edu.tr
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  gulcinakca@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Mikrobiyolojiye giriş, kısa tarihçe ve mikroorganizmaların taksonomisi, Mikroorganizmaların genel yapıları ve metabolizmalarını öğrenmek, bakterilerin
Bakterilerin üreme şekilleri, üretilme koşulları, besiyerleri ve boyama yöntemleri Bakteri genetiği ve bakteriyel gen aktarım mekanizmalarını öğrenme
Virüslere giriş, taksonomi,Virüslerin yapısı ve üreme şekilleri, Viral enfeksiyonlar ve patogenezini öğrenmek
Mantarlara giriş ve taksonomi,Mantarların yapısı, genel özellikleri, üreme şekilleri, Fungal enfeksiyonlar, patogenez ve mantar hastalıklarında kullan
Parazitlere giriş ve taksonomi,Parazitlerin yapısı, genel özellikleri ve üreme şekilleri,Paraziter enfeksiyonların çeşitleri
Enfeksiyon hastalıklarının esasları, kaynakları ve epidemiyolojisi, Enfeksiyon hastalıklarına klinik yaklaşım ve patogenezi öğrenmek
Antimikrobiyaller ve etki mekanizmaları, antimikrobiyal tedavinin esasları kullanım şekilleri,Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri ve diş hekimli
İmmünolojiye giriş ,İmmün sistem hücreleri, fonksiyonları,Antijen,antikor ve immün komplekslerin yapı ve fonksiyonları,
Otoimmünite, otoimmün reaksiyonlar ve aşırı duyarlılık reaksiyonları
Ağzın savunma mekanizmaları, aşılar ve profilaksi esasları, yeni patojenler ve Mikrobiyolojide diagnostik yeni tanı yöntemlerini öğrenmek
 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Yüz yüze eğitim
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Mikrobiyolojiye giriş, tarihçe, mikroorganizmaların gelişimi ve patogenez mekanizmaları Mikroorganizmaların taksonomisi ve genel özellikleri
2. Hafta  Bakterilerin metabolizmaları, üreme şekilleri, üretilme koşulları, besiyerleri ve boyama yöntemleri Bakteri genetiği ve bakteriyel gen aktarım mekani
3. Hafta  Mikroorganizma-mikroorganizma, mikroorganizma-konak ilişkileri, vücudun normal florası ve oral ekoloji
4. Hafta  Üst solunum yolu enfeksiyon ajanları (Pyojenik koklar, Enterokoklar, Neisserialar vb.) Alt solunum yolu enfeksiyon ajanları, Tüberküloz ve atipik pnö
5. Hafta  Gram negatif bakteriler (Enterobacteriaceae) ve yaptıkları hastalıklar, Gastrointestinal sistem infeksiyon etkenleri Anaerobik mikroorganizma enfeks
6. Hafta  Virüslere giriş, taksonomi, yapısal özellikleri ve üreme şekilleri Viral enfeksiyonlar ve patogenez, kan yoluyla bulaşan diğer viral hastalıklar, V
7. Hafta  Mantarlara giriş ve taksonomi, Mantarların yapısı, genel özellikleri, üreme şekilleri Fungal enfeksiyonlar, patogenez ve mantar hastalıklarında kulla
8. Hafta  Dental plak oluşumunda mikroorganizmaların rolü, Diş taşı oluşumunda mikroorganizmaların rolü, Diş çürüğü mikrobiyolojisi ve patogenezdeki rolleri
9. Hafta  Bakteriyemi sonucu oluşabilecek hastalıklar ve yeni patojenler Antimikrobiyaller ve etki mekanizmaları, antimikrobiyal tedavinin esasları, kullanım ş
10. Hafta  Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri ve önemi, Diş Hekimliğinde sterilizasyonda dikkat edilmesi gereken kurallar ve kullanılan kimyasal ajanlar
11. Hafta  Aftöz lezyonlardan izole edilebilen mikroorganizmaların özellikleri Vücudun ve ağzın savunma mekanizmaları, aşılar ve profilaksi esasları
12. Hafta  İmmünolojiye giriş, İmmün sistem hücreleri ve fonksiyonları Doğal ve kazanılmış bağışıklığın esasları
13. Hafta  Antijenler, Antikorlar ve immün komplekslerin yapı ve fonksiyonları Kompleman sistemi ve inflamatuar cevap
14. Hafta  İmmün sistem hastalıkları ve immünolojik tanı yöntemleri Otoimmünite, otoimmün reaksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve
15. Hafta  Parazitlere giriş ve taksonomi, Parazitlerin yapısı, genel özellikleri ve üreme şekilleri Paraziter enfeksiyonların çeşitleri, Helmintler (nematod, c
16. Hafta  Enfeksiyon hastalıklarının esasları, kaynakları ve epidemiyolojisi Enfeksiyon hastalıklarına klinik yaklaşım ve patogenez Hastalık etyopatogenezinde
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  1- Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA: Medical Microbiology, 2005-12-192 2- Ustaçelebi Ş: Temel ve Klinik Mikrobiyoloji, 1999 3- Roitt I,Brostoff J, Male D: İmmunology, 2000
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
2
60
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
60
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
40
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
32
3
96
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
0
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
0
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
4
2
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
1
1
 Diğer
3
3
9
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
114
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
4.56
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
Ağız bölgesindeki yapıların ve dişlerin normal yapı ve işlevlerini hakkında gerekli bilgiyi bilir.X
2
Ağız ve diş hastalıklarının nedenlerini ve oluşum mekanizmaları bilir ve hastalıkların ağız içinde ve dişte oluşturdukları değişiklikleri tanımlayabilir.X
3
Ağız ve diş hastalıklarına ait klinik ve radyolojik bulguları yorumlayabilir ve gerektiğinde bunlarla laboratuvar ve patolojik bulguları sentezleyebilir.X
4
Diş Hekimliği mesleğinin gerektirdiği ağız ve diş sağlığını korumaya, teşhis ve tedavisine yönelik aletleri ve teknolojiyi kullanabilir.X
5
Diş hekimliği kliniklerinde kullanılan sarf malzemeleri ve ilaçlar hakkında yeterli bilgiyi bilir.X
6
Hasta, hasta yakınları, meslektaşları ile ve bulunduğu ortamda çalışan kişilerle karşılıklı anlayış, güven ve saygıya dayalı etkin iletişim kurabilir.X
7
Hekimlik sanatının etik kavram ve ilkelerini açıklayabilir ve etik sorunları yorumlayabilir.X
8
Diş çürüğü ve periodontal hastalıktan korunma amacıyla koruyucu önlemleri uygulayabilir.X
9
Çürük, periodontal hastalık, travma gibi nedenlerle meydana gelen diş kayıplarını protetik restorasyonlar ile onarabilir.X
10
Diş çürüğü nedeniyle oluşan madde kayıplarını restore edebilir.X
11
Periodontal hastalık nedeniyle oluşan diş çevre doku doku kayıplarını tedavi edebilir.X
12
Ağız ve diş sağlığını iyileştirme amacıyla toplumun tüm bireylerine temel bilgileri sunabilir.X
13
Pulpa ve diş çevre doku hastalıklarını tedavi edebilir.X
14
Meslek hastalıklarına karşı kendini ve birlikte çalıştığı sağlık personelinin korunması için gerekli önlemleri ve hastalar arasında enfeksiyon riskinin oluşturmamak için gerekli sterilizasyon önlemlerini almasını bilir.X
15
Karmaşık ve acil müdahale gerektiren durumlarda ilk tedavi seçeneklerini değerlendirerek gerektiğinde daha kapsamlı tedavi merkezlerine hastayı yönlendirilmesi gerektiğini bilir.X
16
Hastalar ve beraber çalıştığı bireylere enfeksiyon bulaştırma riskini önlemek için gerekli sterilizasyon önlemlerini almasını bilir.X
17
Gelişme çağındaki bireylerin ağız, diş ve çene gelişimini takip eder, gerektiğinde uzmanına yönlendirir.X
18
Ağız, diş ve çene bölgesinde şüpheli oluşum ve lezyonlar hakkında klinik ve radyolojik bilgiyi bilir. Uzmanına yönlendirir.X
19
Sistemik ve enfeksiyöz hastalıkların ağız, diş ve çene bölgesindeki belirtilerini bilir. Uzmanına yönlendirir.X
20
Diş ve ağız hastalıkları muhtemel fokal enfeksiyon kaynağı olduğunda, vücudun diğer bölgelerinde oluşturabileceği etkileri hakkında bilgiyi bilir.X