GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
TÜRK VERGİ SİSTEMİ (SEÇ)/MALI201
Dersin Adı: TÜRK VERGİ SİSTEMİ (SEÇ)
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 4 Ders Türü : Seçmeli
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç. Dr. Selda AYDIN
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/seldaaydin
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  seldaaydin@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Vergi ile ilgili konularda analiz yapabilme ve sorun çözebilme
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden sonuç ilişkileri ile değerlendirebilme
Türk vergi sisteminin hukuk sistemi içindeki yerini görebilme
Dolaylı ve dolaysız vergiler arasındaki farklılığı değerlendirebilme
Türk vergi sisteminde yer alan vergilerin konusunu, matrahını, mükelleflerini, oranlarını, kolaylıklarını değerlendirebilme
-
-
-
-
-
 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  u ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Türk vergi sistemine genel bakış
2. Hafta  Türk vergi sisteminde gelir üzerinden alınan vergilerin temel ilkeleri ve kapsamı: Gelir Vergisi-1
3. Hafta  Türk vergi sisteminde gelir üzerinden alınan vergilerin temel ilkeleri ve kapsamı: Gelir Vergisi-2
4. Hafta  Türk vergi sisteminde gelir üzerinden alınan vergilerin temel ilkeleri ve kapsamı: Gelir Vergisi-3
5. Hafta  Türk vergi sisteminde gelir üzerinden alınan vergilerin temel ilkeleri ve kapsamı: Gelir Vergisi-4
6. Hafta  Türk vergi sisteminde gelir üzerinden alınan vergilerin temel ilkeleri ve kapsamı: Kurumlar Vergisi-1
7. Hafta  Türk vergi sisteminde gelir üzerinden alınan vergilerin temel ilkeleri ve kapsamı: Kurumlar Vergisi-2
8. Hafta  Vize sınavı
9. Hafta  Türk vergi sisteminde gelir üzerinden alınan vergilerin temel ilkeleri ve kapsamı: Kurumlar Vergisi-3
10. Hafta  Türk vergi sisteminde tüketim vergilerinin temel ilkeleri ve kapsamı:Katma Değer Vergisi
11. Hafta  Türk vergi sisteminde tüketim vergilerinin temel ilkeleri ve kapsamı:Özel Tüketim Vergisi
12. Hafta  Türk vergi sisteminde tüketim vergilerinin temel ilkeleri ve kapsamı:Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ve diğer tüketim vergileri
13. Hafta  Türk vergi sisteminde servet vergilerinin temel ilkeleri ve kapsamı:Emlak Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi
14. Hafta  Türk vergi sisteminde servet vergilerinin temel ilkeleri ve kapsamı:Veraset ve İntikal Vergisi
15. Hafta  Uygulama çalışmaları
16. Hafta  Final sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Abdurrahman AKDOĞAN, Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi, Gazi Kitabevi, Ankara, 2012.
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme, Uygulama - Alıştırma
 -- STAJ / UYGULAMA
  -
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
15
3
45
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
15
2
30
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
15
1
15
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
15
15
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
20
20
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
125
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme.X
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme,X
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama.X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme.X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme.X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme.X
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme.X
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilme.X
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme.X
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme,X
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme, böylelikle sorun çözebilme becerisine sahip olma.X
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olma.X
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X