GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI/KAMU101
Dersin Adı: HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 2 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç. Dr. Süheyla Alıca
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  salica64@yahoo.com.tr
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Öğrenci hukukun temel kavramlarıyla ilgili yeterli bilgiyi edinir.
Öğrenci üst sınıflarda okuyacağı hukuk dersleri için yetrli bilgiyi edinir.







 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
   Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Toplum ve hukuk. Toplum düzeni ve Hukuk düzeni. Hukukun tanımı. Hukuk kurallarının özellikleri ve ortak nitelikleri. Hukuk sistemleri.
2. Hafta  Hukukun kollara ayrılması. Kamu hukuku ve özel hukuk ayrımı. Kamu hukuku ve özel hukuk dalları. Karma nitelikli hukuk dalları.
3. Hafta  Hukukun kaynakları ve normlar hiyerarşisi. Anayasa, kanunlar, K.H.K. Tüzük ve Yönetmelikler.
4. Hafta  Yasaların yer ve zaman yönünden uygulanması.Yasaların yürürlüğe girmesi ve yürürlükten kaldırılması. Hukuk güvenliği.
5. Hafta  Hukuk devleti. Temel hak ve özgürlükler. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru.
6. Hafta  Türkiye'de yargı ve yargı düzeni. Anayasa mahkemesi.Adli ve idari yargı.
7. Hafta  Haklar, kamu hakları ve özel haklar. Hakların edinilmesi ve kaybedilmesi. Hakların korunması.
8. Hafta  Hukuksal işlemler. Yaptırım kavramı ve yaptırım çeşitleri.
9. Hafta  Medeni kanun ve başlangıç hükümleri. Dürüstlük ve iyiniyet ilkeleri. Dürüstlük kuralının etkisi ve uygulama alanı.
10. Hafta  Kişiler hukuku ve kişilik. Kişilerin sınıflandırılması. Gerçek kişiler ve gerçek kişiliğin başlangıcı
11. Hafta  Kişilerin hak ehliyeti ile hukuki işlem yapma ehliyeti. Gerçek kişilerin ehliyet yönünden sınırlandırılması.
12. Hafta  Temyiz gücü, ergin olmak ve kısıtlı olmamak.
13. Hafta  Kişilerin adları, hısımlık, ikametgah (yerleşim yeri) Mülkiyet kavramı mülkiyet hakkı.
14. Hafta  Tüzel kişiler ve çeşitleri. Özel hukuk Tüzel kişileri ve kamu tüzel kişileri.
15. Hafta  Hukuksal işlemler, çeşitleri. Hukuksal işlemlerde biçim ve yöntem.
16. Hafta  Türkiye'nin idari yapısı ve sorunları.
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
  Hukuka giriş veya Hukuk başlangıcı konusunda bir kitap.Hukukun Temel Kavramları, Prof. Dr. Şeref Gözübüyük
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt
 -- STAJ / UYGULAMA
  YOK
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
16
3
48
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
16
3
48
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
16
2
32
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
1
1
1
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
1
4
4
 Diğer
0
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
133
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.32
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme.
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme,X
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama.X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme.X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme.X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme.X
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme.X
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilme.X
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme.X
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme,X
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme, böylelikle sorun çözebilme becerisine sahip olma.X
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olma.X
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X