GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİ PAKETİ - 2019 AKADEMİK YILI

DERS TANIMI
MUHASEBE I/ISLE111
Dersin Adı: MUHASEBE I
Dersin Kredisi: 3 Ders AKTS : 5
Dersin Yarıyılı: 1 Ders Türü : Zorunlu
DERS BİLGİLERİ
 -- DERSİN DİLİ
  Türkçe
 -- ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I
  Doç.Dr. Yıldız Ayanoğlu
 -- ÖĞRETİM ELEMANI WEB SİTESİ/SİTELERİ
  http://websitem.gazi.edu.tr/site/yildiz.ayanoglu
 -- ÖĞRETİM ELEMANI E-POSTASI/E-POSTALARI
  yildiz.ayanoglu@gazi.edu.tr
 -- ÖĞRENME ÇIKTILARI
Muhasebe ile ilgili temel kavramları tanımlar.
Muhasebenin işlevi hakkında bilgi sahibi olur.
Aktif ve pasif hesapların işleyiş kurallarını kavrar.
Finansal tablolardan bilanço ve gelir tablosu düzenleyebilme ile ilgili ilkeleri öğrenir.





 -- DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
  Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
 -- DERSİN ÖNKOŞULLARI
  Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.
 -- ÖNERİLEN DERSLER
  Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
 --DERS İÇERİĞİ
1. Hafta  Muhasebenin tanımı, tarihsel gelişimi, kapsamı, muhasebenin bölümleri, muhasebenin temel kavramları, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri
2. Hafta  Bilanço Kavramı, bilançonun tanımı, bilanço temel eşitliği, mali işlemlerin bilançoya etkisi, bilanço temel denkliğini sağlayan örnekler
3. Hafta   Bilanço temel denkliğini sağlayan örnekler, hesap Kavramı ; Hesabın tanımı, şekli, hesaplara ilişkin deyimler, hesapların bölümlendirilmesi
4. Hafta  Aktif ve pasif hesapların işleyiş özellikleri ve örnekler
5. Hafta  Parasal işlemleri kayıt yöntemleri, çift taraflı kayıt yöntemi, çift taraflı kayıt yönteminin işleyiş kuralları ve aşamaları, işe başlama bilançosunun
6. Hafta  Çift taraflı kayıt yöntemine devam; yevmiye defterine kayıt, defteri kebire kayıt, aylık mizanların düzenlenmesi, Hafta: Muhasebe Sistemi ‘ne de
7. Hafta  Çift taraflı kayıt yöntemine devam; Dönem sonu envanter işlemleri, kesin mizan, dönem sonu bilançosu ve gelir tablosu, çif taraflı kayıt yönteminin uy
8. Hafta  Ara sınav
9. Hafta  Varlıkların izlenmesine ortak özellikler; varlığın bulunduğu yer açısından izlenmesi, varlığın kullanılmasındaki hukuki sınırlamaların izlenmesi, varl
10. Hafta  Dönen varlıklar; hazır değerler ( nakit mevcudu, alınan çek mevcudu, bankalardaki para mevcudu ve diğer hazır değerler).
11. Hafta  Dönen varlıklar; Menkul kıymetler (menkul kıymetlerin izlenmesi, değişken getirili menkul kıymetler, sabit getirili menkul kıymetler, di
12. Hafta  Dönen varlıklar; Menkul kıymetler (menkul kıymetlerin izlenmesi, değişken getirili menkul kıymetler, sabit getirili menkul kıymetler, di
13. Hafta  Alacaklar; ticari alacaklar, diğer alacaklar
14. Hafta  Genel bir tekrar
15. Hafta  Genel bir tekrar
16. Hafta  Final sınavı
 -- ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
   Genel Muhasebe, Orhan Sevilengül, Gazi Kitabevi
 -- ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
  Anlatım, Soru-Yanıt, Gösterme
 -- STAJ / UYGULAMA
  Yok
 -- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
 Ara Sınav
1
40
 Ödev
0
0
 Uygulama
0
0
 Projeler
0
0
 Pratik
0
0
 Quiz
0
0
 Yıliçinin Başarıya Oranı (%)  
40
 Finalin Başarıya Oranı (%)  
60
 -- İŞ YÜKÜ
 Etkinlik  Toplam hafta sayısı  Süre (Haftalık Saat)  Dönem boyu toplam iş yükü
 Haftalık teorik ders saati
14
3
42
 Haftalık uygulamalı ders saati
0
 Okuma Faaliyetleri
10
3
30
 İnternette tarama, kütüphane çalışması
10
3
30
 Materyal tasarlama, uygulama
0
 Rapor hazırlama
0
 Sunu hazırlama
0
 Sunum
0
 Ara sınav ve ara sınava hazırlık
2
4
8
 Final sınavı ve final sınavına hazırlık
2
4
8
 Diğer
2
4
8
 TOPLAM İŞ YÜKÜ: 
126
 TOPLAM İŞ YÜKÜ / 25 : 
5.04
 DERSİN AKTS KREDİSİ: 
5
 -- PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI KATKI DÜZEYLERİ
NO
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
1
2
3
4
5
1
İşletmenin yönetim-organizasyon, pazarlama, üretim, muhasebe-finans alanlarına ve diğer disiplinlere ilişkin gerekli temel bilgilere sahip olma, eleştirel bir yaklaşımla sorgulayabilme.X
2
İşletmelerin belirli bir dönem içerisinde meydana gelen gelir-gider unsurlarını ve bilanço kalemlerindeki değişiklikleri kaydedebilme, sınıflayabilme, bununla birlikte ilgili kişi ve gruplara raporlayarak sonuçları analiz edebilme,X
3
İşletme sorunlarının çözümüne yönelik araştırma yapma, alana ilişkin edindiği bilgileri yorumlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve proje hazırlama.X
4
Pazarlama ve satış ile ilgili gerekli stratejileri geliştirebilme bunları günün gerektirdiği teknolojiler ile harmanlayıp uygulayabilme.X
5
Girişimcilik ruhunu geliştirmek amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirilebilmesi için gerekli kaynaklara nasıl ulaşabileceğini analiz etme.X
6
Üretim ile ilgili gerekli stratejileri planlayabilme, uygulayabilme veya denetleyebilme becerisiyle birlikte modern üretim sistemleriyle ilgili bilgileri kullanabilme.X
7
İşletmenin alanlarında edindiği bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme ilkesine sahip olarak öğrenme sürecini yönlendirebilme.X
8
İşletme değerinin artırılmasını sağlama, sermaye piyasasının gelişimini ve uluslar arası finans piyasalarını değerlendirebilme.X
9
Yönetim sürecine dair klasik, neoklasik ve modern yaklaşımları bilme, insan kaynağını analiz etme, seçme ve yerleştirme, örgütlerde beşeri ilişkileri düzenleyebilme.X
10
İşletmenin alanlarından edindiği bilgi ve birikimi, en az bir yabancı dil ile aktarabilme, gerektiğinde işletme ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilme,X
11
İşletmenin alanları ile ilgili dünyadaki değişimleri izleyebilme, yenilikleri teşvik edebilme, böylelikle sorun çözebilme becerisine sahip olma.X
12
İşletmenin alanları ile ilgili iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranma, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahip olma.X
13
Özel sektör ve kamu sektöründe, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmek için mesleki yetkinlik kazanma.X